Sesi ei ollut minun koirani vaan Tuijan ensimmäinen mudi ja Mustantassun kennelin kantakoira. Minun ja Tuijan tiet kohtasivat Sesin kautta ja ystävyytemme on jatkunut siitä saakka.
Kaikki alkoi siitä, kun Tuija harkitsi mudin ottamista ja sovimme että tuomme oman mudi uroksemme Janoksen näytille.  Janos oli sellainen valoisa ja temperamenttinen persoona, että Tuija päätti tuoda Unkarista oman mudi nartun. Minulla ei Sesin valikoimiseen ja tuontiin ollut mitään osaa eikä arpaa, mutta kun pieni vaalea Sesi saapui Suomeen niin en voinut muuta kuin onnitella valinnasta. Vaalea suloinen Sesi keräsi runsaasti huomiota missä liikuikin Tuijan mukana, sillä tuohon aikaan mudit olivat pääsääntöisesti mustia ja vaaleat harvinaisia ja rotu muutenkin tuntematon. .

sesipentu.jpg

Sesistä kasvoi tasapainoinen topakka mudinarttu, joka piti reviirin rajat ojennuksessa. Agilitystä - luonnollisesti- tuli päälaji, jossa Sesi kilpaili mediluokassa, osallistuen useana vuonna mm. SM-kisoihin. Paras saavutus oli Suur-Savon Piirimestaruus 2003. Sesi kävi sen verran myös näyttelyissä, että titteliksi voidaan kirjata FI MVA. 

Sesi_Maaninka_JariPaananen.jpg

Sesi oli mahtava emokoira, joka hoiti pennut esimerkillisesti. Se joskus jopa oksensi pennuille ruokaa kuten sudet tekevät ja imetti luovutusikään asti. Minun Janoksellani oli kunnia olla Mustantassun kennelin ensimmäisen mudipentueen isä.
Pentuja syntyi viisi, joista Mustantassun Sisu "Vinski" muutti meille isänsä seuraksi ja M. Saima jäi Tuijan luo emänsä iloksi. M. Saarasta tuli Saunatytön kennelin mudien kantaemo.
1990-luvulla oli kaksi mudia Ötö ja Kettes osallistuneet agilitykisoihin mutta vasta Sesi,  Vinski ja etenkin Saima yhdessä Hannu Puukon Minttu -mudin kanssa toivat mudit rotuna esille agilityssä ja lisäsivät rodun tietoisuutta ja ihmisten kiinnostusta mudiin. Kaikki edellä mainitut kisasivat  SM-tasolla, Saima voitti medien Suomenmestaruuden 2005 ja 2009 pronssia sekä Pohjoismaiden mestaruuskisoissa yksilöhopeaa ja joukkue kultaa.
Tämä sama porukka "Saimaan Norpat" teki myös historiaa voittamalla 2002 Agirodun kilpailevien maxi koirien joukkuekultaa.

voitto02soft.JPG

Sesin toisen pentueen isä oli Jori, joka oli ansioitunut pk-lajeissa. Pentuja syntyi neljä, joista kolme jatkoivat isän viitoittamalla tiellä ja Sulo, Tuikku ja Väinö osallistuivat menestyksekkäästi pk-kokeisiin. M. Sulo oli Takkutukan kennelin ensimmäisen pentueen isä.

Sesin kolmannen pentueen isä oli Hiski, pentuja syntyi kolme, joista Siiri ja Vimma kisasivat aktiivisesti agilityssä ja tokossa, Vimma myös pk-lajeissa. Vimmasta tuli Vimmatun kennelin mudien kantaemo.

Sesistä tuli vielä kerran emä, isäkoirana ET, tästä syntyi vain yksi pentu Kusti. Kusti kisasi agilityssä ja pk-lajeissa.

sesimaate.jpg

Sesi oli hieno koira ja on ollut ilo tuntea se.  Sesin ansiosta minulla oli Vinski, joka oli kenties elämäni koira. Sesin perintö jää elämään Mustantassun ja monen muun mudi kennelin kasvateissa.